SON DUYURULAR

17. OLAÄžAN GENEL KURUL DUYURUSU
08 Kasım 2023
2023 - 2024 Eğitim Öğretim Yılı Üniversite Burs Başvurularımız Başlamıştır...
14 Eylül 2023
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun...
08 Mart 2023
Tüm Öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü Kutlarız...
24 Kasım 2022
Saygı, Özlem ve Minnetle Anıyoruz...
12 Kasım 2022MADDE 1- GENEL HÜKÜMLER:
- DerneÄŸimiz dernekler yasası ve medeni yasa hükümleri dışına çıkamaz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine çalışamaz siyasetle uÄŸraÅŸamaz, yıkıcı ve bölücü çalışmalar yapamaz.
- DerneÄŸe üye olanlar dernek tüzüÄŸünü kabul etmiÅŸ sayılırlar.
- Genel Kurul ve Yönetim Kurulu aldığı kararlarda tüzüÄŸe uymak zorundadır.
- Genel kurul dernek amacına yönelik olarak dernek tam üye sayısının 2/3 kabul oyu ile tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸine gidebilir, tüzüÄŸe ek madde koyabilir. Genel kurulda tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoÄŸunluÄŸu aranır. ÇoÄŸunluÄŸun saÄŸlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoÄŸunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi için gerekli olan karar çoÄŸunluÄŸu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi oylaması açık olarak yapılır.
MADDE 2- DERNEĞİN ADI; MERKEZİ VE ADRESİ:
- Sivas İli DivriÄŸi İlçesi Karasar Köyü Sosyal YardımlaÅŸma ve Kültür DerneÄŸi.
- Tuzluçayır Mah. Abidin AktaÅŸ Sokak No: 10/7 Mamak/ANKARA
MADDE 3- DERNEĞİN KURULUŞ AMACI:
- Dernek Karasar Köyü’nün tanıtılmasını ve kalkındırılmasını saÄŸlamak için gerekli giriÅŸim ve çalışmalarda bulunmak dernek üyeleri ile Karasar Köyü arasındaki iliÅŸkileri geliÅŸtirmek ve üyeler arasındaki maddi manevi yardımlaÅŸmayı sosyal ve kültürel dayanışmayı en geniÅŸ ölçüde saÄŸlamak amacı ile kurulmuÅŸtur.
DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIÅžMA KONULARI VE BİÇİMLERİ:
- Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eÄŸitim faaliyetleri düzenlemek,
- Çalışmalarını duyurmak için gazete dergi ve kitap gibi yayınlar yapmak ve bunları üyelere ulaÅŸtırmak,
- Gerekli izinleri almak kaydı ile yardım toplamak ve yurt içi ile yurt dışından bağış kabul etmek,
- Tüzük amaçlarını gerçekleÅŸtirmek amacı ile gerekli gelirin temini için iktisadi, ticari ve sanayi iÅŸletmeleri kurmak, iÅŸletmek, kiraya vermek,
- Üyelerin boÅŸ zamanlarını deÄŸerlendirmeleri için lokal açmak, sosyal tesisler kurmak ve onları düzenlemek,
- Dernek üyeleri için ihtiyaç duyulan taşınır ve taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde aynı hak tesis etmek,
- Amacın gerçekleÅŸmesi için gerekli görülmesi halinde vakıf kurmak federasyon kurmak veya kurulu bir federasyon ve vakıfa üye olmak için gerekli izin alınarak derneklerin izinle kuracağı tesisleri kurmak,
- Üyeler arasında sosyal dayanışma ve yardımlaÅŸmayı saÄŸlamak amacı ile yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi vb. eÄŸlenceli etkinlikler düzenlemek veya bütün etkinliklerden üyelerin yararlanmasını saÄŸlamak,
- Dernek yurt içinde ÅŸube açabilir,
- Kadın ve gençlik komisyonları kurmak, kurulmasını saÄŸlamak,
- Üyelerin yüksek öÄŸrenimde okuyan çocuklarına imkânlar dâhilinde burs vermek,
- Köyün yol, su, elektrik, köy odası, ibadethane, saÄŸlık ocağı gibi ortak malların tamir ve bakımının yaptırılması, ÅŸayet yoksa yapılması için gerekli çalışmaların yapılması,
- Köye yapılacak hizmetlerde köy muhtarı ve ihtiyar heyeti ile bilgi alış/veriÅŸlerinde bulunulması; yapılacak hizmetlerin öncelikle yönetim kurulunca oy çokluÄŸu ile karara baÄŸlandıktan sonra gerçekleÅŸtirilmesi için çaba harcanması,
- Dernek baÄŸlı bulunduÄŸu ilçe ve köy hudutları dahilinde çevreyi kirleten, doÄŸayı tahrip eden, kurum ve kuruluÅŸları uyarır gereÄŸinde ilgili kurumlara haber verir. Köyü güzelleÅŸtirmek amacı ile çalışmalar yapar mevcut mesire yerlerini korur. Turizm alanları yaratmak için çaba sarf eder. İlgili kurumlarla iÅŸ birliÄŸi yapar.
MADDE 4- DERNEÄžE ÜYE OLMA KOÅžULLARI:
- Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip bulunan derneÄŸin amaç ilkelerini benimseyerek bu doÄŸrultuda kabul eden yasanın öngördüÄŸü koÅŸulları taşıyan her gerçek ve tüzel kiÅŸi bu derneÄŸe üye olma hakkına sahiptir.
- Yabancı gerçek ve tüzel kiÅŸilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleÅŸme hakkına sahip olması gerekir.
- DeneÄŸe üye olma isteÄŸinde bulunanlardan üyeliÄŸe baÅŸvuruda bulundukları yılın aidat tutarının haricinde 40 yaÅŸa kadar olanlardan ek olarak 1 (Bir) yıllık aidat tutarı, 41-50 yaÅŸ arası olanlardan 3 (Üç) yıllık aidat tutarı, 51-60 yaÅŸa kadar olanlardan 5 (BeÅŸ) yıllık aidat tutarı, 61 yaÅŸ ve üzerinde bulunan her üye adayından ise 10 (on) yıllık aidat tutarı üyeliÄŸe kabul aidatı tek seferde yıllık üye aidatı ile birlikte tahsil edilir. Belirtilen koÅŸulları yerine getirmeyen üyelerin üyelik baÅŸvuruları kabul edilmez. (Vefat eden üyenin eÅŸinin vefat tarihi itibari ile 1 (BİR) yıl içerisinde üyelik talebi halinde bent hükümleri uygulanmaz)
- DerneÄŸe maddi ve manevi bakımdan önemli destek saÄŸlamış bulunanlar Yönetim Kurulu kararıyla onursal üye olarak kabul edilirler. Onursal üye olanlar genel kurula katılırlar ancak oy kullanamazlar.
MADDE 5- ÜYELERİN GÖREVLERİ:
- DerneÄŸin kuruluÅŸ amacı için çaba harcamak.
- Üye olma ve üyeliÄŸin devamı için aidatlarını zamanında ödemek.
- Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına riayet etmek.
- DerneÄŸin organları ile cenaze defin iÅŸlerinde görev almak.
MADDE 6- DERNEKTEN YARARLANMA KOÅžULLARI:
- Cenaze yardımı: Karasar Köyü nüfusuna kayıtlı, derneÄŸe üye olanlardan bakmakla yükümlü olduÄŸu kendisi, eÅŸi ve 18 yaşını doldurmamış veya 25 yaşına kadar olup, herhangi bir yükseköÄŸretime devam eden çocuklarına, anne ve babasına ölüm yardımı yapılır. Ancak; Üyenin reÅŸit olan çocuklarından sosyal güvenlik kurumuna (SGK) dâhil olanlara vefat etmeleri halinde ölüm yardımı yapılmaz.
- Karasar Köyü nüfusuna kayıtlı olup, derneÄŸe üye olmayanlardan geliri yada (SGK)’sı olmayan ve kimsesiz olanların ölmeleri halinde ölüm yardımı tutarını aÅŸmamak kaydı ile cenaze iÅŸlemleri derneÄŸimiz tarafından yürütülür.
- Cenaze yardımları Genel Kurul kararıyla belirlenir ve uygulanır.
- Cenaze yardımını istemeyen üye durumu Yönetim Kuruluna dilekçe ile bildirir.
MADDE 7- DERNEKTEN ÇIKMA ve ÇIKARTILMA:
- Her üye kendi isteÄŸi ile dernekten ayrılma hakkına sahiptir.
- Üye dernekten her ne sebeple ayrılırsa ayrılsın dernekten kendisine ödeme yapılmaz.
- Genel Kurul ile Yönetim Kurulu kararlarına uymayanlar yetki almaksızın derneÄŸi vecibe altına sokanlar temyiz kudretini kaybederler, Genel Kurul veya Yönetim Kurulu kararı ile dernek üyeliÄŸinden çıkartılırlar.
- YükümlendiÄŸi aidatı zamanında ödemeyenler Yönetim Kurulu kararı ile dernek üyeliÄŸinden çıkartılırlar. Yönetim Kurulu kararı ile dernek üyelikleri sona erdirilen üyelerin karara karşı; İlk Genel Kurula baÅŸvurma hakları saklıdır.
- Dernekten iki kez ayrılanlar ile; derneÄŸin diÄŸer organları tarafından üyeliÄŸi sona erdirilenler, Genel Kurula baÅŸ vurma müeyyidesini geçirmiÅŸ ise bir daha derneÄŸe üye olamazlar.
MADDE 8- DERNEĞİN ORGANLARI:
- Genel Kurul,
- Yönetim Kurulu,
- Denetim Kurulu,
MADDE 9- GENEL KURUL:
- Genel Kurul tarafından açık oylama ile BaÅŸkanlık Divanı (Oy çokluÄŸuna dayalı sistem ile) seçilir.
- BaÅŸkanlık Divanı; bir baÅŸkan yeteri kadar baÅŸkan vekili ile iki katip üyeden oluÅŸur.
- Genel Kurulun iÅŸlevleri; yapılan seçimler ile alınan kararları, yapılan Genel Kurul adına rapor ederek imza altına almaktan sorumludur.
- Genel Kurul’un tamamlanması ile görev sona erer.
MADDE 10- GENEL KURUL YETKİ VE GÖREVLERİ:
- Yönetim ve Denetim Kurulu raporları ile derneÄŸin bütçesini incelemek, Yönetim ve Denetim Kurullarının aklanması ya da sorumlulukları hakkında karar vermek.
- Yönetim ve Denetim Kurulu asil veya yedek üyelerini seçmek.
- DerneÄŸin amacına uygun tüzüÄŸe konması gereken ek maddeleri görüÅŸmek, üyeler tarafından gündeme getirilecek olan derneÄŸin diÄŸer konuları ile dilek temenni ve ÅŸikayetlerini görüÅŸerek oy çokluÄŸu ile karara baÄŸlamak.
- Cenaze yardımının miktarını belirlemek.
- Derneğin feshi hakkında karar almak ve uygulamak.
- DerneÄŸin feshi halinde, tüm mal varlıkları köyün gereksinmelerinde kullanılmak üzere, Karasar Köyü tüzel kiÅŸiliÄŸinde kurulacak 10 (On) kiÅŸilik komisyona dernek yetkililerince devredilecektir.
- Yönetim Kurulu, dernek adına mülkiyet alabilir, satabilir. Ancak bu kararlar Yönetim Kurulu’nun çoÄŸunluk kararıyla uygulanır.
- Genel Kurul vakıf kurabilir, kurulu bir vakfa veya federasyona üye olabilir.
MADDE 11- GENEL KURULUN YAPILMASI:
- Genel Kurul 2 (İki) yılda bir Kasım ayında Yönetim Kurulu’nun belirleyeceÄŸi yer, gün ve saatte yapılır.
- Genel Kurul toplantısında; dernek üye sayısının (1/2) sinin bir fazlasının hazır bulunması zorunludur. ÇoÄŸunluÄŸun saÄŸlanması ile Genel Kurul baÅŸlar. ÇoÄŸunluk saÄŸlanmaz ise toplantı bir defadan fazla olmamak ÅŸartı ile baÅŸka bir tarihe ertelenir.
MADDE 12- ÜYELERİN TEMSİL YETKİSİ:
- Dernekte her üye bir oy hakkına sahiptir.
- Üye oyunu bizzat kendisi kullanır.
- Üye toplantıya üyeliÄŸini ibraz ederek girer.
- Oyların eÅŸit çıkması halinde çoÄŸunluk saÄŸlanıncaya kadar oy verme iÅŸlemine devam edilir.
MADDE 13- TOPLANTILARIN AÇILMASI ve KAPANMASI:
- Genel Kurul toplantıları: Yönetim Kurulu BaÅŸkanı veya görevlendireceÄŸi Yönetim Kurulu üyesinin yapacağı açılış konuÅŸması ile baÅŸlar.
- Öncelikle BaÅŸkanlık Divanı açık oylama ile seçilir.
- BaÅŸkanlık Divanı, Genel Kurul için aranan çoÄŸunluÄŸun saÄŸlanıp saÄŸlanmadığını tespit için açık sayım yapar ve tutanaÄŸa geçer.
- Yönetim Kurulunca gündeme alınan konular sırası ile görüÅŸülür. Daha sonra üyelerin dilek temenni ve ÅŸikâyetlerine yer verilerek görüÅŸülür.
- Gündem görüÅŸülüp karara baÄŸlanan konular yapılan kurul adına kurul baÅŸkanlık divanı tarafından imzalanır. Seçildi ise yeni, seçilmedi ise eski Yönetim Kurulu’na tutanaklar teslim edilir.
- Seçildi ise yeni, seçilmedi ise eski Yönetim Kurulu’nun yapacağı kapanış konuÅŸması ile toplantı kapanır.
MADDE 14- YÖNETİM KURULU SEÇİMİ:
- Genel Kurul 2 (İki) yılda bir Kasım ayında yapılır. Bu toplantıda dernek organları seçilir. Seçimler gizli oy açık tasnif usulü yapılır. Yönetim Kurulu 5 (BeÅŸ) asil, 5 (BeÅŸ) yedek üyeden oluÅŸur. Denetleme Kurulu 3 (Üç) asil, 3 (Üç) yedek üyeden oluÅŸur. Kurullara seçilenler en geç 7 (Yedi) gün içerisinde kendi aralarında görev bölümü yaparak üyelere duyururlar. Yönetim Kurulu organları; BaÅŸkan, BaÅŸkan Yardımcısı, Sekreter, Muhasip, Muhasip Yardımcısı üyelerinden oluÅŸur.
- Yönetim Kurulu üyesi geçerli bir mazereti olmadan 3 (Üç) kez üst üste toplantıya katılmazsa üyeliÄŸi son bulur. Yerine yedek üyeler arasından BaÅŸkan tarafından görevlendirme yapılır.
MADDE 15- YÖNETİM KURULU GÖREVLERİ:
- DerneÄŸin her türlü idaresinden Genel Kurul’a karşı sorumlu olmak,
- Genel Kurul’u toplantıya çağırmak,
- DerneÄŸin iÅŸlerini tüzük hükümlerine uygun yürütmek,
- Lüzumlu evrak ve defterlerin düzenli tutulmasını saÄŸlamak,
- DerneÄŸin zorunlu giderlerini üyeleri adına yapmak,
- Yönetim Kurulu isterse dernek üyelerinden bir veya birkaçına dernek iÅŸlerinde görev verebilir,
- Dernek yararına dayanışma günü ve gecesi düzenlemek,
- Yapılan tahsilatları en geç 30 (Otuz) gün içerisinde ilgili banka hesabına yatırmak,
- DerneÄŸin hesaplarını Denetim Kurulu’na inceletmek,
- Dernek adına bir vadeli bir vadesiz hesap açmak, para çekmek iÅŸlemlerini en az iki kiÅŸinin imzası karşılığı gerçekleÅŸtirmek.
- Dernek hesabından genel giderler ve cenaze yardımı dışında para çekmemek, kimseye tüzük dışı yardım ve ödeme yapmamak,
- Üç ayda bir toplantı yaparak iÅŸlerin seyri ve yapılacak iÅŸlerin planlanması, yapılması için kararlar almak,
- Yönetim Kurulu’nda kararlar oy çokluÄŸu ile alınır.
- DerneÄŸi temsil etmek, gelecek dönem ile geçen döneme ait faaliyet raporları hazırlamak. Hazırladığı raporları Genel Kurul’a sunma, dernekler kanununa göre üyelik müracaatlarını inceleyip karara baÄŸlamak. Yine aynı kanuna göre derneklere üye olmaları yasaklananlar varsa üyeliklerine son vermek. (Durumu bir yazı ile üyeye bildirmek) Dernek tüzüÄŸüne ters düÅŸen üye varsa durumlarını görüÅŸerek karara baÄŸlamak. Genel Kurulca öngörülen diÄŸer görevleri yerine getirmek.
- DerneÄŸin amaçlarını gerçekleÅŸtirmek için her çeÅŸit karar almak, uygulamak, federasyon kurmak kurulmuÅŸ ve kurulacak federasyonlara katılmak.
- Mevzuatın kendisine verdiÄŸi diÄŸer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
BAÅžKANIN GÖREVLERİ:
DerneÄŸi tüm gerçek ve tüzel kiÅŸiler karşısında temsil etmek, iÅŸlerin yürütülmesi ile derneÄŸin genel çalışmasından sorumludur.
BAÅžKAN YARDIMICISININ GÖREVLERİ:
BaÅŸkanla birlikte derneÄŸin iÅŸlerini yürütür. BaÅŸkanın bulunmadığı hallerde baÅŸkana vekalet eder. DerneÄŸin genel çalışmalarında baÅŸkanın yardımcısıdır.
SEKRETERİN GÖREVLERİ:
Tüzük, Yönetmelikler ve organlarca alınan kararlar çerçevesinde Yönetim Kurulunun vereceÄŸi yetki ve sorumluluk altında, DerneÄŸi resmi ve özel kuruluÅŸlarda üçüncü kiÅŸiler nezdinde temsil eder. EÄŸitim, Sosyal ve Kültürel faaliyetleri organize eder, yürütür ve sonuçlandırır.
MUHASİP VE MUHASİP YARDIMCISININ GÖREVLERİ:
Muhasip derneÄŸin Gelir-Gider hesaplarını, yılık bütçesi ile mizanını tutar. ÜyeliÄŸe kabul edilenler ile üyelerin üyelik ve üyeliÄŸe devam aidatlarını takip eder. Muhasip Yardımcısı gerekli tahsilâtları yapar. Ödemesi gereken paraları belge karşılığı öder. Alınması gereken tahsilâtları belge karşılığı alır. Muhasip ile birlikte baÅŸkanın vereceÄŸi dernekle ilgili diÄŸer iÅŸleri yapar.
MADDE 16- DENETİM KURULU TEŞKİLATI:
Denetim Kurulu Genel Kurulca; gizli oylama ile yapılır ve bu organa 3 (Üç) asıl 3 (Üç) yedek üye seçilir. Bu seçimler iki yılda bir yapılır. Denetleme Kurulu’na seçilenler kendi aralarında görev bölümü yaparlar. Denetim Kurulu üyesi olup 2 (iki) kez mazeret beyan etmeden toplantıya katılmadığı takdirde üyeliÄŸi düÅŸer.
MADDE 17/1- DENETİM KURULU GÖREVLERİ:
- Yılda en az iki kez hesapları incelemek zorundadır.
- Denetim Kurulu derneÄŸin tüzüÄŸüne aykırı gördüÄŸü iÅŸlemleri Yönetim Kurulu’na duyurup gerekli düzeltmeyi isteyebilir.
- Denetim Kurulu üyeleri oy hakkı olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir, uygulamaya ve görüÅŸülen konulara ait önerilerini sunabilirler.
- Denetim Kurulu üyeleri oy birliÄŸi ile Yönetim Kurulu’ndan gerekli hallerde; OlaÄŸanüstü Genel Kurul yapılmasını isteyebilir. Genel Kurul madde 18 (On Sekiz) de belirtildiÄŸi ÅŸekilde yapılır.
- Denetim Kurulu üyeleri derneÄŸin çalışma ve çalıştırma faaliyetlerini, Yönetim Kurulu kararı ve raporlarına ait belgeler ile derneÄŸe ait her türlü evrak ve vesikayı birlikte veya tek tek inceleme yetkisine sahip olup bu konuda Genel Kurul’a rapor etmekle yükümlüdür.
MADDE 17/2 – DERNEĞİN Ä°Ç DENETİMİ:
- Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceÄŸi gibi, bağımsız denetim kuruluÅŸlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulu’nun yükümlülüÄŸünü ortadan kaldırmaz.
- Denetim Kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneÄŸin denetimi gerçekleÅŸtirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarına denetim yaptırabilir.
MADDE 18– DERNEK GENEL KURULUNUN KURULUÅž ÅžEKLİ, TOPLANMA ZAMANI ve ÇAÄžRI ve TOPLANTI USULÜ:
Genel kurul, derneÄŸin en yetkili karar organı olup; derneÄŸe kayıtlı üyelerden oluÅŸur.
Genel kurul;
- Bu tüzükte belli edilen zamanda olaÄŸan,
- Yönetim veya Denetim Kurulu’nun gerekli gördüÄŸü hallerde veya dernek üyelerinden (1/5) beÅŸte birinin yazılı isteÄŸi üzerine 30 (otuz) gün içinde olaÄŸanüstü toplanır.
- OlaÄŸan Genel Kurul, 2 yılda bir, KASIM ayı içerisinde, Yönetim Kurulu’nca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
- Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulu’nca çaÄŸrılır.
- Yönetim Kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin baÅŸvurusu üzerine sulh hakimi, 3 (üç) üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
ÇAÄžRI USULÜ:
Yönetim Kurulu, dernek tüzüÄŸüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15 (on beÅŸ) gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çaÄŸrılır. Bu çaÄŸrıda, çoÄŸunluk saÄŸlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre 7 (yedi) günden az, 60 (altmış) günden fazla olamaz.
Toplantı, çoÄŸunluk saÄŸlanamaması sebebinin dışında baÅŸka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çaÄŸrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çaÄŸrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
TOPLANTI USULÜ:
Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoÄŸunluÄŸunun, tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi ve derneÄŸin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoÄŸunluÄŸun saÄŸlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoÄŸunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiÅŸ kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı yeter sayısı saÄŸlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu baÅŸkanı veya görevlendireceÄŸi yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı saÄŸlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir baÅŸkan ve yeteri kadar baÅŸkan vekili ile yazman seçilerek Divan Heyeti oluÅŸturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin Divan Heyeti’ne kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliÄŸinin saÄŸlanması Divan BaÅŸkanı’na aittir.
Genel Kurul’da, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüÅŸülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüÅŸülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel Kurul’da her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu ÅŸahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kiÅŸinin üye olması halinde, tüzel kiÅŸinin Yönetim Kurulu BaÅŸkanı veya temsille görevlendireceÄŸi kiÅŸi oy kullanır.
Toplantıda görüÅŸülen konular ve alınan kararlar bir tutanaÄŸa yazılır ve divan baÅŸkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diÄŸer belgeler yönetim kurulu baÅŸkanına teslim edilir. Yönetim kurulu baÅŸkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Genel Kurulun Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Åžekilleri
Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri açık oylama ile diÄŸer konulardaki kararlar ise yine açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı baÅŸkanı tarafından mühürlenmiÅŸ kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereÄŸi yapıldıktan sonra içi boÅŸ bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamada, genel kurul baÅŸkanının belirteceÄŸi yöntem uygulanır.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoÄŸunluÄŸuyla alınır. Åžu kadar ki, tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi ve derneÄŸin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoÄŸunluÄŸuyla alınabilir.
Toplantısız veya ÇaÄŸrısız Alınan Kararlar:
Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çaÄŸrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir.
Bu ÅŸekilde karar alınması olaÄŸan toplantı yerine geçmez.
MADDE 19/1- DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI:
- ÜyeliÄŸe kabul aidatları,
- ÜyeliÄŸe devam aidatları,
- Bağışlar,
- Dayanışma gecesi ve günü gelirleri,
- Yıllık üye aidatları 150 (yüzelli) TL. dır. Her üye kaydını yaptırdıktan sonra yıllık üye aidatını öder. Üye aidatının artırılması Genel Kurul yetkisindedir.
- DerneÄŸin gelirleri mülki amirlikçe onaylanmış dernek mührü Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve muhasip veya muhasip yardımcısının imzasını taşıyan dip koçanlı veya kopyalı seri numarası takip eden makbuzlar ile alınır. Paralar en yakın bir ulusal bankada toplanır. DerneÄŸin adına yapılan tüm harcamalar ve ödemeler Yönetim Kurulu baÅŸkanı onay ve imzası ile yapılır.
MADDE 19/2- DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ:
Dernek amacını gerçekleÅŸtirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceÄŸi gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneÄŸin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneÄŸi ödeme güçlüÄŸüne düÅŸürecek nitelikte yapılamaz.
MADDE 20- DERNEĞİN GİDERLERİ:
Kira, Genel giderler (elektrik, su, telefon, internet, yakıt) ve tüzükte belirtilen amaçların gerçekleÅŸmesi halinde yapılacak harcamalar ile Yönetim Kurulunca saptanacak diÄŸer masraflar.
MADDE 21- DERNEĞİN DEFTERLERİ:
Dernekler kanununun, kanun ve yönetmelikte belirtilen defterlerini tutar. Bu defterler noterden veya dernekler müdürlüÄŸünden tasdikli olması mecburidir.
MADDE 22- ŞUBENİN KURULUŞU:
Åžubeler Genel Merkez genel Kurul kararıyla belirlenecek yerlerde açılır. Kurucu üyeler, Yönetim Kurulu tarafından atanır.
Genel Yönetim Kurulu'nca yetki verilen en az üç kiÅŸi tarafından ÅŸubenin açılacağı yerin en büyük mülki amirliÄŸine yazılı müracaat yapılır. Bu yazıda kurucuların adı ve soyadı, baba adı, doÄŸum yeri ve tarihi, mesleÄŸi veya sanatı, ikametgâhı ve uyruÄŸu ile ÅŸube merkez adresinin bildirilmesi ve yazıya dernek tüzüÄŸünden iki örnek ile yetki belgelerinin eklenmesi zorunludur.
Åžube kurucularının, ÅŸubenin açılacağı yerde en az altı aydan beri ikamet etmeleri ÅŸarttır.
Åžube yönetimi dernek üyeliÄŸi için önereceÄŸi kiÅŸilerin Genel Yönetim Kuruluna bildirir; bunların üyeliÄŸe kabulü veya reddi yine Yönetim Kurulunca karara baÄŸlanır.
MADDE 23- ÅžUBE ORGANLARI- GÖREV VE YETKİLERİ:
Şubelerin organları şunlardır.
- Åžube Genel Kurulu,
- Åžube Yönetim Kurulu,
- Åžube Denetim Kurulu dur.
MADDE 24- ÅžUBE GENEL KURULU:
Şube Genel Kurulunun kuruluşu ve yetkileri şunlardır.
- Åžube Genel Kurulu, ÅŸubenin üyelerinden oluÅŸur.
- Åžube Genel Kurulu iki (2) yılda bir olaÄŸan Dernek Genel Kurulundan en az 2 ay (iki ay) önceden yapılır.
- Åžube Genel Kurulu, genel hükümleri, dernekler yasasında ve tüzükte ÅŸubeler için belirtilen tüm yetkilere sahiptir. Åžubenin gelir ve giderlerini, çalışmalarını inceler, sorumlu organları aklar ya da mahkemeye sevklerine karar verir.
- Åžube organları ÅŸube Genel Kurulunca seçilir.
- Åžube Genel Kurulu, Åžube Yönetim Kurulu kararı ile veya üyelerin (1/5) beÅŸte birinin yazılı baÅŸ vurması üzerine, Yönetim Kurulunca olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılır.
- Her 10 (On) üyeye karşılık bir delege olmak üzere Genel Kurul delegelerini seçer. MADDE 25- ÅžUBE YÖNETİM KURULU:
Åžube Yönetim Kurulunun kuruluÅŸu, görev ve yetkileri ÅŸunlardır;
- Yönetim Kurulu (5) beÅŸ asil (5) beÅŸ yedek üye olarak seçilir. İlk toplantıda, görev bölümü yapılarak, ÅŸube baÅŸkanı, ÅŸube baÅŸkan yardımcısı, ÅŸube sekreteri, ÅŸube muhasibi ve ÅŸube muhasip yardımcısını gizli oyla seçer.
- Åžube Yönetim Kurulu bölgesinde derneÄŸi temsil eder. Genel Yönetim Kurulu tarafından verilecek görevleri yapar komisyonlarını oluÅŸturur.
- Åžube Yönetim Kurulu en az iki ayda bir genel üye toplantıları düzenler. Ayrıca Yönetim Kurulu gerek gördüÄŸü zaman veya en az 1/4 üyenin yazılı istemi doÄŸrultusunda toplantılar düzenler, gündemdeki konuları tartışır, sonuçlarını üyelerine duyurur.
- Åžube Yönetim Kurulu yasa ve tüzük hükümlerini uygulamada Åžube Yönetimi kapsamında yetkilere sahiptir.
- Åžube Yönetimleri genel merkez payını yüzde.100 (%100) her ayın 20 (Yirmi) sine kadar dernek genel merkez hesabına yatırır; Genel Merkez payları Genel Kurullarda ÅŸubenin ihtiyaçları göz önüne alınarak yeniden belirlenebilir. GerektiÄŸinde merkez ÅŸubelerine maddi yardım edebilir.
- Åžube Yönetim Kurulları tüm çalışmalarını Tüzük, Genel Kurul ve Yönetim Kurulunun kararlarına uygun olarak yürütür.
MADDE 26- ŞUBE DENETİM KURULU;
Åžube Genel Kurulu, denetleme iÅŸlerini yürütmek üzere 3 (üç) asıl 3 (üç) yedek üye seçer Denetim Kurulu TüzüÄŸün 17. Maddesinde belirtilen görev ve yetkilerini ÅŸube denetimi için uygulama yetkisine sahiptir.
MADDE 27- DERNEĞİN FESHİ ve MAL VARLIĞININ TASVİYESİ:
Genel olarak dernekler kanununda belirtilen esaslara tabi olup, Genel Kurulda derneÄŸin feshine karar verilebilir. DerneÄŸin kendi kendini fes edebilmesi için dernek üye sayısının 2/3.nün genel kurula katılması ve kararın oy çoÄŸunluÄŸu ile alınması ÅŸarttır. ÇoÄŸunluk saÄŸlanmazsa dernekler kanununun ilgili maddesi uyarınca üyeler yeniden toplantıya çağırılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının toplamının iki katından az olamaz. Fesih kararı toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoÄŸunluÄŸu ile alınır. Karar 5 (BeÅŸ) gün içerisinde yerel mülki amirliÄŸe yazılı olarak bildirilir.
MADDE 28- TÜZÜKTE YER ALMAYAN KONULAR:
Bu tüzükte belirtilmemiÅŸ olan konular hakkında medeni yasa ile dernekler kanunu hükümleri uygulanır.